Incontinentie; hoe ga je ermee om en wat kun je er tegen doen?

Het is vervelend als je last hebt van incontinentie. Het kan zelfs je dagelijkse leven beïnvloeden. Het is gewoon niet prettig als je urine verliest terwijl je hoest, niest of lacht of gewoon rustig op de bank zit. Je voelt jezelf vies en ongemakkelijk en het kan zelfs een gevoel van schaamte geven. Terwijl je ook last krijgt van vieze geurtjes. Gelukkig is er goed te leven met incontinentie. Door bijvoorbeeld incontinentiemateriaal te kopen waarmee je de problemen de kop indrukt. In onze blog vertellen we meer over hoe je het beste met incontinentie kunt omgaan.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is ongewenst urineverlies. Dat komt voor als je een bepaalde inspanning verricht, zoals hoesten, niezen of uitbundig lachen, maar het komt voor dat je een enorme drang voelt om naar het toilet te gaan en het toilet simpelweg niet haalt. Dan spreken we over incontinentie. Er zijn verschillende gradaties terwijl er ook verschillende oorzaken zijn waarom iemand incontinent wordt. Ben je ook incontinent wanneer je slechts een druppel of enkele druppels urine verliest? Niet perse, maar het kan wel net zo veel ongemak en een schaamtegevoel opleveren.

Wat is inspanningsincontinentie?

Bij inspanningsincontinentie spreken we over het ongewenst verliezen van urine bij inspanningen. Dat kan hoesten, lachen, niezen, lopen en tillen zijn. Het komt ook voor bij mensen die sporten. Het verlies kan heftig of slechts enkele druppels zijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen lijden aan inspanningsincontinentie. Inspanningsincontinentie kan veroorzaakt worden door een verzwakking van de bekkenbodemspieren, een slechte afsluiting van de plasbuis en een overactieve blaas als gevolg van een neurologische aandoening. 

Wat is aandrangincontinentie?

Bij aandrangincontinentie spreken we eveneens over het ongewenst verliezen van urine. Maar niet door inspanningen of stress. Bij aandrangincontinentie heb je de drang om naar het toilet te gaan, maar je haalt het simpelweg niet. Dit mag niet vergeleken worden met net op tijd het toilet halen als je bijvoorbeeld het te lang hebt opgehouden. Dan heb je niet meteen aandrangincontinentie. Bij aandrangincontinentie komt de drang opeens op en vaak is het kwaad dan al geschied. Een neurologische aandoening, een slechte afsluiting van de plasbuis en een verzwakking van de bekkenbodemspieren kunnen de oorzaken zijn.

Hoe ga je om met incontinentie? Koop incontinentiemateriaal dat bij jouw situatie past 

Of je nu slechts enkele druppels of scheuten urine verliest of juist last hebt van zware incontinentie, er is altijd wel een product te vinden dat ervoor zorgt dat je weer comfortabel en zonder schaamtegevoel door het leven kan. Een expert op het gebied van incontinentiemateriaal, zoals het merk Tena maakt uiteenlopende producten voor zowel mannen als vrouwen. Het materiaal biedt optimale bescherming, een optimaal draagcomfort en vieze geurtjes krijgen geen kans. Het soort incontinentiemateriaal dat je kiest is afhankelijk van hoeveel urine je verliest. Twijfel je over welk product de beste keuze is? Dan kun je altijd om hulp vragen. Specialisten in speciaalzaken en drogisterijen kunnen je op weg helpen. In een aantal situaties is het ook handig om de huisarts te raadplegen. Zeker als er sprake is van zware incontinentie.