Verduurzaming met woningrenovatie

Renovatiewerken

Wanneer er een woningrenovatie op de planning staat, zijn er verschillende mogelijkheden waarmee je je huis duurzamer kunt maken. Dit hoeven niet alleen maar grote investeringen te zijn, er zijn ook maatregelen die je kunt treffen voor een duurzame verbouwing waar je een minder grote investering hoeft te doen. In dit artikel zie je de verschillende opties. 

Maatregelen voor duurzaam verbouwen

Meestal denk je aan grote investeringen als het gaat om duurzame maatregelen. Maar misschien heb je financieel niet de ruimte voor een grootschalige investering. Er zijn gelukkig ook goedkopere maatregelen voor een woningrenovatie. Hieronder zie je enkele voorbeelden:

  1. Hergebruikt bouwmateriaal
    Om bomenkap en ontbossing te beperken kun je hout voor je verbouwing zoveel mogelijk hergebruiken, denk bijvoorbeeld aan bouwmaterialen uit sloopwoningen of van de kringloopwinkel.
  2. Hergebruik water
    Om waterverspilling tegen te gaan en verantwoord om te gaan met het water is een regenton of het toilet doorspoelen met regenwater een mooie optie. Met een regenton kun je het hemelwater hergebruiken, voor bijvoorbeeld schoonmaken of het besproeien van je planten.
  3. Spouwmuurisolatie of dakisolatie
    Isolatiemateriaal hoeft niet duur in aanschafprijs te zijn, en levert wel een mooie besparing op je energiekosten op. Je kunt bijvoorbeeld isoleren met glaswol, dit is een afbreekbaar en natuurlijk isolatiemateriaal. Met goede isolatie hoeft je verwarming minder hoog waardoor je minder gebruik maakt van fossiele brandstoffen (gas).
Renovatiewerken

Duurzame investeringen

Als je wel de financiële middelen hebt om een diepte-investering voor een woningrenovatie te doen, zijn er allerlei duurzame mogelijkheden voor je renovatie. Hieronder zie je enkele mogelijkheden voor de woningrenovatie:

  1. Groendak of sedumdak
    Met een groendak plaats je begroeiing op je dak, dit is niet alleen duurzaam omdat het goed isoleert, het draagt ook bij aan meer biodiversiteit en een groene leefomgeving!
  2. Zonnepanelen
    Met zonnepanelen kun je je eigen zonne-energie opwekken, en ben je niet meer afhankelijk van de fossiele brandstoffen zoals aardgas. Zonnepanelen zijn goed te combineren met een warmtepomp of zonneboiler om de groene energie om te zetten in warmte. 
  1. HR++ glazen of triple glas
    Ook met goed isolerende ramen en kozijnen kun je energieverspilling tegengaan en verlies je minder warmte. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Lees meer over renovatiewerken op Bouwadviseur.be.